Wanita Berpudah dan Facebook....


Assalamualaikum sahabat-sahabat. Ana menulis lagi selagi mampu jari ini menulis. Tetap
isu yang sama iaitu aurat dan purdah. Isu ni dah lama. Tapi bagi ana ia
akan tetap segar dan subur. Kenapa ye ana berkata demikian? Entri ana
pada kali ini hanya akan berkisar tentang ‘niqabis’ atau orang yang
memakai purdah. Ini bukan kecaman atau cemuhan, Cuma teguran untuk diri
ana yang sering leka dan lalai ini serta kepada para sahabat yang
bergerak bersama-sama ana dalam menegakkan sunnah ni. Insya ALLAH.

Bermulanya di dalam ruangan sosial iaitu facebook, friendster,
myspace, tagged dan macam-macam lagi la. Yang ana nak sentuh kat sini
ialah akhawat yang berniqab ke tak berniqab ke, tak perlulah dok tayang
gambar 'posing maut' antunna tu. Wat malu je la. Ana ada terbaca satu
artikel di blog Ustaz Shamsuddin berkenaan
HAKIKAT KEWUJUDAN FACEBOOK: ANTARA DOSA DAN PAHALA. Ana tak nafikan,
ana juga mempunyai facebook. Dulu ana bukan main lagi, letak je semua
gambar yang ana ada, posing macam-macam. Bila orang puji, wah!! Dia puji
ana, sukanya. Tapi apa erti semua ni? Ana tak salahkan antunna. Mungkin
antunna tak tahu dan ana dulu pun tidak tahu jadi bila ana dah tahu,
ana
nak kongsi dengan antunna. Zauj ana, Ustaz Mohd Al-Hafidz sentiasa
memberi ana galakan, nasihat dan macam-macam lagi pandangan. Lama
kelamaan, ana faham.

Beberapa e-mail ana terima dari sahabat-sahabat ikhwah dan akhawat
yang meminta ana menulis satu artikel berkenaan BERPURDAH TAPI TAYANG
GAMBAR: NAK IKUT SUNNAH ATAU NAK SHOW OFF? Antunna sendiri yang perlu
pilih mana satu kategori antunna. Ini pendapat peribadi ana dan kepada
sesiapa yang terasa hati, ana minta maaf sangat-sangat. Ana kongsi
beberapa email yang ana terima:

Dr Muslimah, saya bukan nak mengumpat. Tapi saya dah tak tahan la. Ada
sorang budak pompuan ni, muka boleh tahan la kot cantiknya sebab dia
pakai purdah, nampak mata dia je galak, cantik pakai celak hitam,
tergugat iman saya. Tapi saya tak suka dengan perangai dia. Macam setan.
Saya cakap macam tu kenapa, macam melampau tak? Pakai purdah tapi dok
bersayang-sayang lagi bila ada orang komen. Tak ke macam menggoda cam
tu? Tak malu ke buat macam tu? Saya yang baca ni malu tau padahal saya
ni lelaki. Rasa murah je bahasa dan maruah pompuan tu. Senang je. Bantu
saya mcamana nak tegur dia. Tq.
Saya memang tak puas hati dengan sorang ni. Dia perasan semua lelaki suka dia. Boleh blah
la.. Nak muntah saya tengok. Da la perasan gadis urban. Bergaya sangat
ke? Tergedik-gedik macam penyanyi omputih? Memang pompuan pakai purdah
ni gedik cam tu ke? Perasan lebih ye?

Ya Allah, malunya ana bila gadis berniqab ni dikatakan gedik. Tapi
ana tak menyangkal itu pun ada dalam masyarakat niqabis kita ni. Perasan
lebih? Boleh jadi juga. Semua macam perasan comel macam kucing, ayu
macam tapir, anggun macam biri-biri mc donald. [dipetik dari blog sorang
sahabat ni]. Tak kisah la kan, kuburkan lain-lain. Siapa cakap tak
kisah? Ana kisah. Semuanya dah besar. Antunna punya dosa ingat mak bapak
ke yang tanggung? Ingat sikit, umur tu dah melayakkan antunna kahwin,
tapi ada yang perasan muda umur bawah 18 tahun. Allah, apa ni?

Sahabat,
Purdah ni pernah menjadi pakaian isteri-isteri nabi dan kita yang
pakai ni sekaligus membawa sunnah nabi. Tapi, sanggupkah sahabat-sahabat
menginjak pakaian isteri nabi-nabi ni dengan tohmahan pada antunna?
Pakaian dari golongan pakaian orang mulia, jadi, perangai pun biarlah
semulia pakaiannya. Ada yang bertanya, "Berniqab tu dapat menjaga
perihal wanita ye?", "Adakah berniqab dapat menjaga diri dari melakukan
perkara-perkara yang tak menyenangkan?", "Dapat menangkis fitnah?"...


Ana sama sekali jauh dari nak menjatuhkan martabat wanita yang
berniqab, malah nak mengingatkan peri pentingnya menjaga hak-hak wanita
sendiri. Kita tengok kat negara Arab, berapa ramai dari mereka, dahlah
pakai niqab, pakai tudung pula separas lurut. Kenapa? Nak menutup semua
anggota badan sehingga tak menampakkan sedikit pun kulit. Ana bukan
suruh antunna pakai sampai paras lutut macam tu pun. Cuma minta jaga
adabnya
je. Kalau adab ana sendiri salah, tegur ana. Di sini ana ingin
menampilkan beberapa komen oleh golongan syabab yang bukan mahram :
berniqab hanya tidak mahu mukanya dilihat orang.berniqab hanya menjaga
mukanya dari hangus terbakar dek matahari yang panas.berniqab kerana
menjaga air muka dan tidak mahu diganggu oleh mana-mana lelaki.berniqab
kerana ingin berfesyen.berniqab
tapi tidak pandai menjaga hak-hak dan batas seorang wanita, contohnya:
berbual dengan lelaki, melompat ke sana ke mari, mulut dan percakapan
tidak
terbatas, dan sebagainya.berniqab tapi pakaian menjolok mataberniqab
dan menjaga hak wanita dan menjauhi dari fitnah {ini yang dicari}Bagi
ana, mana-mana yang mempunyai perwatakan di atas kecuali yang terakhir
tu, tinggalkan sahaja niqab anda, kerana golongan yang terakhir juga
akan mendapat fitnah dan tidak harus terpalit padanya. Berubahlah demi
menjaga hak masing-masing.

Sekarang
ana nak masuk tentang tajuk ana yang kedua iaitu berpurdah tapi tayang
gambar bahagian show off. Apa tu show off? Maksudnya macam expose
diri. Menonjolkan diri. Antunna ni pakai niqab sebab nak jaga diri dari
difitnah, dari dilihat orang, atas rasa malu dan kecintaan kepada Allah
kan? Tapi kenapa antunna tidak malu untuk menayangkan pada makhlukNya?
Sepatutnya bila malu itu lebih kepada Allah, lantaran dosa dan
sebagainya, antunna akan rasa segan dan malu nak menonjolkan diri
sendiri. Macamana ni? Antara komen yang ana terima bila ana meletakkan
status di facebook ingin menulis artikel ini:

'izzah Islam : rite2..stuju ngn ukhtii...skang ni bg pndgn ana purdah ni mcm 1
fesyen bg sesetengh indivdu..^_^Yesterday at 5:49pm

Aisyah Assafra' : support 100%..skrg kita pn kita blh lihat rmai nisa yg memakai purdah tp upload n edit photo byk2....cntik2..
kdg2 tertanya2 jgk..ni nak show off ker??sje nk sruh org puji
ker??..nauzubillah..kdg2 rasa benci n myampah pn ade..trus trg la
ckp..i'll support u 100%..akak..=)6 hours ago ·


Fatin Nasirah : ya ukhty..bg ana,lbh baik kte smbunyi kn diri kte..smda
dia berniqab atau tdk.sbaiknya bgtu lah.lgpn fitnah plg bsr adalah
fitnah wanita.jaga lah dirimu wahai muslimah..dan empunya diri ini..4
hours ago ·

Alam Tuhan : ramai wanita keliru...fb bukan medan tunjuk..wajah..
apa guna berpurdah...

Nabi mengalak kan bagi orang perempuan berdiam dirumah,
kerana bimbang menimbulkan banyak fitnah dan... See More
gejala sosial yang teruk.

Sekarang ini zaman jahiliah moden..
maaf- bagi pendapat..sahaja..
48 minutes ago ·

Isu
purdah ni memang hangat dibicarakan dahulu dan kini. Isu yang sering
menjadi bualan disebabkan salah guna pemakaiannya. Aik, terlencong
pulak. Sambung semula. Mana tempat yang ana rasa show off tu ye? Jom,
ana terangkan lagi:

1. Mata

Mata dicelak habis-habisan.
Memang la dalam Islam dianjurkan pakai celak tapi berpada-padalah.
Antunna menggetarkan hati-hati lelaki dengan pandangan mata antunna.
Memang cantik bila bercelak. Mata bundar nampak
terserlah bundarnya. Mata sepet, wah, cantiknya bila jadi ala-ala Cina.
Bilamana perempuan berpurdah tapi masih berhias-hias, maka terjadilah
wanita Islam sekarang. Hanya membesarkan riak dan bangga dalam diri.

2. Gaya bergambar

Ukhti, tak salah ukhti bergambar. Bergambarlah sebanyak mana pun. Ana tak marah, tak
cemburu pun. Yang ana geram sikit bila Ukhti bergambar dengan gaya-gaya
yang macam 'mengghairah'kan. Faham ke apa ana maksudkan? Tak usahlah
ukhti. Disebabkan ukhti, orang lain yang berniqab ikhlas terkena
tempiasnya. Tak kesian ke? Lelaki ni memuncak nafsunya bila tengok gaya
meliuk lentok semua ni. Maaf bahasa terkasar sedikit.
Ana tahu ukhti cantik,
ukhti nak pujian. Tapi ukhti, pujian itu ayat syaitan (bagi ana).
Berdosa bila jatuh riak ni dalam hati. Dosa sehari-hari ni tak
tertanggung, nak tanggung dosa riak lagi? MasyaAllah, tak mampu ana ya
ukhti. Bergambar sampai
kamera tu seboleh-boleh macam nak masuk bijik mata. Untuk apa semua ni
ukhti? Tak malu menayangkan aksi-aksi tertentu padahal ukhti berniqab,
di mana kesucian niqab yang ukhti bawa dan agung-agungkan tu?Ukhti
yang berniqab sekalian, kalau da berniqab tu, tak usahlah ukhti upload
gambar yang tak berniqab dalam laman ukhti. Ukhti ni macam
mempersendakan orang lain je. Menutup itu ertinya malu. Bukan buka dan
terus buka lepas tu tutup semula.

3. Fitnah

Ni tergolong dalam show
off juga ke? Bagi ana ye. Menonjolkan fitnah untuk diri sendiri dan
orang lain. Begini, kan ada pendapat yang meletakkan syarat wajib pakai
purdah bila timbul fitnah. Persoalannya: Bagaimanakah dikatakan fitnah
tu? Dr Muhammad Said Hawa meletakkan syarat fitnah itu adalah tidak
dhabit (tetap). Boleh jadi yang memakai itu fitnah seperti yang
ditimbulkan oleh Ustaz Fakhrurrazi (MA Tafsir Univ Of Jordan)."Jika
9 orang tidak memakai purdah dan seorang memakainya menyebabkan semua
lelaki menumpukan kepadanya sehingga menimbulkan fitnah, wajib dia
tanggalkan"
Jelas
kan di sini betapa kita hendaklah menjaga sahabat kita sama dalam
menjalankan sunnah ni. Soal niat, tujuan, terpulang kepada individu,
fiqh tidak menghukum perkara yang tersirat. Cuma sedarlah niqabis ini
diperhatikan. Jika buruk akhlaknya, maka yang mendapat nama adalah
pakaian islam juga.


4. Bahasa

Betul ke ana ni bahasa dalam kategori show off? InsyaALLAH.. bahasa kita melambangkan apa yang
kita bawa dan pegang. Niqabis sekalian, jagalah bahasamu. Jangan
bermanja-manja dalam berbahasa terutama dengan ikhwah. "Enta sayang,
kenapa...", "ala enti sayang..."
Jangan mudah terpujuk
rayu dengan semua ni. kadang-kadang ikhwah tu sengaja je menguji kita.
Best je dia panggil kita sayang. Ingat kita ni ape? Sedarlah bahawa
semua yang kita buat ni berkait rapat antara satu sama lain. Semuanya
menuju kepada FITNAH.bahasa
kita semua diperhatikan. Kita ni nampak solehah, cukup caution dengan
extra face cover. Biarlah bahasa juga sesolehah tuan empunya badan.Zauj ana pernah berkata:
"Abang hairan
dan abang terfikir. Abang lihat sekeliling. Melihat ada akhawat berniqab
dan ada yang tidak. Tapi abang lebih respect kat yang tak pakai niqab
sebab dapat menundukkan pandangan dari melihat mana-mana lelaki yang terserempak dengan mereka. Yang abang hairan, yang berniqab ni,
kebanyakannya semuanya dah terjaga tapi matanya melilau entah ke mana.
Wallahuaklam"

Terkejut
ana dengar macam tu? Sedihnya. Nasib baik zauj ana cakap sesetengah je.
Moga-moga zaujahnya ini mampu menjaga pandangan. Ameen.

Terakhirnya, bila perempuan ni menjaga aurat dari pandangan lelaki
yang bukan mahram, bukan sahaja dia menjaga maruah dirinya seorang
sahaja malah maruah perempuan mukminah seluruhnya. Harga diri perempuan
ni mahal. Ini kerana syariat telah menetapkan supaya berpakaian longgar
dengan warna yang tidak menarik serta menutup seluruh badan dari kepala
hingga kaki. Kalau dibuat perbandingan dengan harta dunia seperti emas
permata, intan berlian, ianya dibungkus dengan rapi dan disimpan dalam
peti besi yang terkunci siap dengan nombor kod lagi. Itulah umpamanya
perempuan, kerana perempuan bermaruah tidak akan mempamerkan tubuh badan
di khalayak umum. Ameen...Wallahua'lam

(Dr Muslimah)

4 comments:

FARHI PAUZI berkata...

alhamdulillah...dh jumpa jwpn kpd persoalan yg dicari slama ni..thanks kak...

Ketulusan Hati berkata...

syukran kak..info y harus kita ketahui tentang niqab nie..jnglah kita cemari sunnah para isteri nabi dng tujuan fesyen smata-mata tanpa menjaga adab n batas2 larangan-Nya..

Tanpa Nama berkata...

alhamdulilah..mekasih ya ukhti

*نور اقليما (cikgu ima)* berkata...

jazakillahu khaira ya ukhti atas perkongsiannya... salam ukhuwah fillah....

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...