REFLEKSI SPSS

Assalamualaikum Wbt..
Adakah anda pernah mencuba perisian spss?
Spss ialah perisian untuk kita membuat borang kaji selidik dengan lebih mudah dan pantas.
Sekiranya belum, saya akan tunjukkan caranya.
1) Turn on komputer anda dan klik pada program spss.
2) Seterusnya, anda boleh mengisi maklumat pada variable view. Seperti maklumat tahun,semester, jantina dan soalan-soalan kaji selidik.3) Seterusnya untuk kotak decimals, pastikan kesemuanya diisi dengan angka "0"
4) Untuk kotak values, klik pada hujung kotak dan isi maklumat yang ingin selidik. contohnya perbezaan lelaki dan wanita. untuk lelaki isikan no 1 pada values dan taip perkataan lelaki>add. ulang langkah tersebut kepada jantina perempuan tetapi dengan menggunkan values 2.


5) Untuk kotak Missing, klik pada hujung kotak>klik pada create missing values>masukkan nombor 0 pada kotak kosong.ulang langkah seterusnya pada kotak-kotak dibawahnya.
6. Seterusnya untuk kotak measure, anda perlu memilih kategori berdasarkan soalan kaji selidik yang anda masukkan. contonyahnya, untuk perbezaan jantina pilih nominal, ordinal untuk umur dan scale untuk soalan-soalan.


7. Seterusnya, anda boleh mengisi maklumat borang kaji selidik. klik pada data view pada nota kaki dan masukkan maklumat anda.
8. selepas selesai mengisi, klik pada analyze pada menu bar dan> discriptis statistic>frequencies


9. pindahkan semua maklumat ke kotak sebelah dan klik dan klik pada statistic>10. tick pada minimun dan maksimun>klik continue
11. seterusnya klik pada chart dan pilih pie chart>klik continue12. Akhirnya, klik pada format> dan klik ok
Anda akan mendapat malumat kaji selidik anda yang menarik dengan cara yang mudah..


SELAMAT MENCUBA!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...