REFLEKSI MEMBUAT MICROSOFT EXCESS

Assalamualaikum wbt..

Pada catatan lepas, saya telah menunujukkan cara untuk membina blog, yahoo group dan beberapa microsft. Dan kali ini, mari sama-sama kita cuba membuat microsoft excess 2007 yang saya kira antara silibus yang paling mencabar kali ini...

1. Turn onn komputer anda dan klik pada start di bawah..
2. seterusnya klik pada microsoft excess 2007.


3. Seterusnya klik pada blank database4. Taipkan nama folder yang ingin anda simpan dan klik create
5. Isikan maklumat yang ingin diisi pada jadual database, klik pada kotak database dan klik kanan. pilih rename colum dan isikan maklumat seperti data peribadi, peperiksaan dan kokurikulum. Anda juga boleh terus mengisi item-item dalam table tersebut seperti nama, markah peperiksaan dan sukan-sukan.


6. Selepas selesai mengisi maklumat, klik pada datasheet pada menu bar dan klik pada relationship7. Seterusnya, klik pada item-item table yang kita taip tadi satu persatu dan klik pada add8. Selepas selesai ketiga-tiga item, bawa tetikus pada id peribadi klik kanan dan jgn lepaskan. terus bawa ke kotak id kedua( peperiksaan) dan klik create. anda kan mendapati ada garisan yang akan menyambung antara kotak-kotak tersebut. ulang langkah tersebut untuk kotak ke-2 dan ke-3.


9. Seterusnya anda boleh mengisi segala maklumat yang ingin diisi dengan cara cepat iaitu dengan menggunakan borang. klik pada create pada menu bar dan klik pada more form dan pilih form wizard.


10. Seterusnya, klik pada item peribadi, peperiksaan, dan kokurikulum satu persatu dan pindahkan ke kotak sebelah denan klik pada tanda >. untuk peribadi pindahkan semua, tetapi untuk peperiksaan dan kokurikulum pindahkan semua kecuali ID dan klik next.
11. Klik pada columbar dan klik next.


12. Seterusnya pilih jenis grafik yang nada berminat pada borang dan klik next.

13. Seterusnya, taip perkataan borang pada kotak yang disediakan dan klik finish
14. Selepas membuat borang, anda boleh mengisi segala maklumat dengan cara mudah dan pantas15. Selepas selesai memasukkan maklumat, anda boleh mebuat query. iaitu contohnya untuk mengetahui gaji bapa pelajar dengan lebih mudah.sila klik pada create di menu bar, pilih query wizard dan klik next.16. Seterusnya isikan maklumat sebagai gaji query dan klik next.
17. Pindahkan maklumat peribadi pelajar atau apa yang kita mahu cntohnya untuk gaji. pindahkan id, nama pelajar dan gaji bapa. klik next dan ikt arahan. akhirnya klik finish.18. Selepas selsai mendapatkan maklumat gaji pelajar, anda boleh mendapatkan laporan gaji bapa pelajar atau laporan markah pelajar mengikut skema yang ditetapkan. contohnya anda ingin mendapatkan laporan gaji bapa pelajar yang bawah daripada rm 500. Klik pada create pada menu bar> report wizard>pindahkan malumat yang ingin anda buat laporan contohnya,id, nama dan gaji bapa. seterusnya klik next.


19. Seterusnya, taip ID pada kotak kosong yang pertama dan klik next

20. Langkah seterusnya, klik pada tabular, Landscape dan klik next.
21. Seterusnya pilih grafik menarik yang anda minati >klik next> taipkan laporan yang anda ingini contohnya gaji bawah rm500 dan klik finish.
* Contoh borang maklumat yang telah lengkap diisi.
* Contoh Query yang telah siap.

*contoh Laporan gaji yang telah siap
P/S: Microsoft ini amat sensitif pada setiap penggunaan huruf. Sebarang kesilapan akan menyebabkan ia tidak dapat mengesan maklumat. Sila buat dengan teliti..

Selamat mencuba!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...